(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
Стаття присвячена вивченню історії храмового будівництва в портовому південноукраїнському місті Бердянську 1830-1848 рр. Аналізуються перипетії такої, що розтяглась на вісім років і так і не була доведена до кінця, справи із отримання дозволу на будівництво храму на честь Зішестя Святого Духу. Робиться висновок, що причинами тривалого затягування із будівництвом стали складності бюрократичної процедури отримання потрібних дозволів і складання необхідної будівельної документації, а також рівень кваліфікації та амбіцій губернського архітектора, який наполегливо відстоював своє переконання, що бердянські ґрунти не витримають кам’яну церковну споруду. Зволікання із початком будівництва призвело до того, що держава відмовилась від початкового наміру фінансувати значну частину витрат за рахунок збору з кримських татар, а місцева громада виявилась не спроможною зібрати потрібну на будівництво суму. Тож до 1848 р. на території Бердянська, який офіційне веде свій початок з 1827 р., жодного православного храму, за виключенням тимчасового молитовного будинку, так і не було зведено. І це при тому, що процедура облаштування стаціонарного храму була розпочата ще в 1830 р.