(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
В статті подано огляд наукового доробку вітчизняних істориків середини ХІХ – початку ХХ ст., які досліджували запорозько-російські відносини періоду «кримської доби» (1709/11-1734 рр.). Було здійснено поетапний аналіз розвитку історичних студій з досліджуваної проблематики, проаналізовано чинники, які впливали на позицію істориків при написанні історичних праць, методологічний інструментарій та актуалізованої ними джерельної бази. Також було прослідковано процес відходу від імперської візії запорозько-російських відносин, її заміну на українську національну, що відбувався у вітчизняному історіописанні досліджуваного часу.