(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті проаналізовано культурно-просвітницьку діяльність Житомирського Володимиро-Василівського братства, яке серед значної кількості інших православних церковних братств відігравало роль головного у Волинській губернії. Важливий напрям просвітницької роботи Житомирського братства виявився у відкритті церковно-парафіяльної школи. Члени братства заснували при школі бібліотеку і дбали про її укомплектування літературою та сприяли організації подібних бібліотек по інших повітових містах. Питання, пов’язане із закупівлею відповідної літератури постійно розглядалося на загальних зборах ради братства. В результаті братство відкрило книжковий склад і щороку звітувало про кількісне укомплектування його літературою. Братство піклувалося про придбання та розповсюдження літератури та брошур церковно-релігійного змісту не лише серед місцевого населення, а й інших жителів губернії. Ще один вектор роботи братства полягав у організації духовно-моральних читань та бесід, який став одним з дієвих засобів пояснення віровчення православ’я серед населення. Члени братства збиралися запровадити безкоштовні релігійно-моральні читання і в інших містах єпархії.