(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
В статті розглянуто особливості розвитку катеринославської римо-католицької парафії кінця ХІХ – початку ХХ ст. Тиск з боку імперської влади підштовхував частину католиків до переходу у православ’я, але їх кількість не була значною, особливо на фоні зростання загальної чисельності представників цієї конфесії у місті. Залучені до дослідження архівні матеріали дозволили окреслити періоди переходів католиків у православ’я і визначити характерні ознаки кожного з періодів. Встановлено, що після лібералізації релігійного законодавства 1905 р. в Російській імперії процедура відмови від приналежності до панівної конфесії була прописана і не передбачала різних підходів для представників різних церков та станів.