(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті аналізується політика польського уряду щодо напрямів перебудови аграрних відносин і вирішення земельного питання у Східній Галичині після утворення Речі Посполитої ІІ. Основною метою польської адміністрації була колонізація приєднаних земель. Досліджено форми протистояння українського населення економічній експансії польських землевласників, що сприяло у відбудові тих просвітньо-культурних та економічно-кооперативних інституцій, які вже мали досвід в захисті інтересів українців в період австро-угорського панування. Найбільшого розвитку серед господарсько-економічних форм громадської організації села набула сільськогосподарська кооперація. Ініціювали цей процес Т. Войнаровський та Ю. Павликовський. Зазначається, що з відродженням кооперативного руху виникла необхідність узгодження напрямів діяльності, щоб уникнути між ними конкуренції і не допустити виконання однакових функцій.