(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті преставлено спробу відновлення подій загибелі капітана 2-го рангу І. Остен-Сакена 20 травня 1788 р. у гирлі Бузького лиману біля міста Очаків під час російсько-турецької війни 1787 - 1791 рр. З метою повної реконструкції події та позбавлення її від подальших міфологічних нашарувань автор надає технічні характеристики дубель-шлюпок російського флоту зазначеного періоду, різноманітні документи, спогади учасників та сучасників подій. Автор розкриває процес поступової “героїзації” загибелі І. Остен-Сакена дореволюційною та сучасною російською історіографією.