(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена аналізу соціальної та економічної діяльності членів численної родини Ерделі, які проживали в містечку Мостове Херсонської губернії, а саме в Ананьївському повіті, територія якого в ХХ столітті частково відійшла до Миколаївської області. Акцентовано увагу на тому, що якраз завдяки сімейству Ерделі протягом ХІХ століття в містечку розвивалася соціальна інфраструктура: медичне обслуговування населення, освіта, пошта, шляхи сполучення, телеграф, особливо за життя Миколи Володимировича та Бориса Миколайовича. Зауважено на різноплановість культурницьких інтересів представників сімейства, насамперед колекціонування стародруків й антикварних предметів.