(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті досліджується еволюція процесу забезпечення бідного православного парафіяльного духовенства Київської єпархії. Розглядаються способи утримання представників духовного стану, які не мали засобів до існування: заштатних священно- і церковнослужителів, хворих, вдів та сиріт. Встановлено, що утримання цих категорій держава брала не на себе, а покладала на штатне духовенство, що часто перетворювалося на тягар через складне матеріальне становище більшості причтів. Акцентується увага на діяльності Київського єпархіального опікунства.