(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Промислова революція, яка відбулася в XVIII-XIX ст., характеризувалася наступними чинниками: збільшенням ефективності використання енергії пару, збільшенням частки парових та електричних двигунів в індустрії, перехід від ручної праці на мануфактурах до машинної на фабриках і заводах. Під час промислової революції починають активно розвиватися і визначати напрям розвитку промисловості наступні науки: математика, фізика, хімія. Промислова революція була б не можлива без зміни економічних відносин, переходу від примусової праці до вільнонайманої. В XIX ст. в Україні промислова революція спочатку почалася в цукровій промисловості, а потім в інших галузях. В результаті цукроваріння активно реформувалося і розвивалося, стала конкурентоспроможним. Відбулися якісні зміни, активно почали використовувати вітчизняні і закордоні машини і механізми. Замість примітивного “вогняний” методу цукор почали виробляли за допомогою дифузійного методу. Відбулося підвищення концентрації виробництва та робітників, продуктивності праці.