(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Досліджено походження купців-євреїв Одеси першої половини XIX ст. Показано, що основний притік єврейського капіталу до міста у цей час йшов із Австрійської імперії й Подільської губернії Російської імперії, а також із Волинської та Київської губерній. Проаналізовано динаміку зростання чисельності купців-євреїв на протязі першої половини XIX ст. Розкрито матеріальне становище одеського єврейського купецтва. Систематизовано відомості про економічну діяльність купців-євреїв Одеси (закордонна і внутрішня торгівля, банківництво, посередництво у хлібній торгівлі, участь у поставках, підрядах і відкупах тощо). Встановлено, що в усіх напрямках економічної діяльності одеського єврейського купецтва вагомий внесок зробили купці іноземного походження.