(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті реконструйовано життєвий та творчий шлях відомого єлисаветгадського освітнього та громадського діяча М. П Пашковського. Установлено, що спочатку він працював у міських навчальних закладах (ремісничо-грамотному училищі, земському училищі, приватному жіночому семикласному училищі). З 1890-х років переходить на журналістську роботу. У часи встановлення радянської влади тісно співпрацював з П. З. Рябковим щодо організації місцевих осередків освіти та культури.