(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті проводиться аналіз суспільно-політичного життя на Миколаївщині “застійної” доби (1965- 1984 рр.). Автор приходить до висновків, що шістдесятниками на Миколаївщині стали вихідці зі студентського середовища, лави яких поповнювали вчителі, науковці, письменники, викладачі вищих навчальних закладів. Незважаючи на постійний тиск системи вони дедалі відкритіше висловлювали своє розуміння життя Української РСР, бачили нагальну потребу оновлення суспільства. Опозиційний рух мав вагомий вплив на внутрішню політику СРСР, хоча офіційно й заперечувався, а також мав широкий резонанс у міжнародних колах, що підривало авторитет радянської влади. Опозиційні групи, які виступали проти існуючого політичного режиму, ставили за мету добитися реального дотримання громадянських та національних прав в області, а подекуди, змінити політичний устрій в країні.