(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена вивченню особливостей формування та розвитку національного внутрішнього ринку в Україні в пострадянській та перехідний період. Формування внутрішнього ринку в перехідний період стало об‟єктивно обумовленою необхідністю. Але історичні умови для нормального розвитку внутрішнього ринку в цілому були несприятливими, через що він мав певну специфіку. Метою роботи є виявлення передумов та чинників, що впливали на процес формування та розвитку внутрішнього ринку в Україні в зазначений період. У статті проаналізовані основні тенденції, напрями, особливості та проблеми становлення внутрішнього ринку. Розглянуті основні проблеми та протиріччя розвитку оптового та споживчого ринків. Новизна підходу до вивчення питання є у комплексному врахуванні економічних, політичних, соціальних та правових факторів, що впливали на процес формування та розвитку внутрішнього товарного ринку в Україні у 1991-2005 роках. У висновках підкреслено, що у ході економічного реформування проблемі розвитку внутрішнього ринку в Україні не було приділено належної уваги. Однак формування внутрішнього ринку було важливим фактором деполітизації економіки та послаблення влади над економікою бюрократичного апарату, що сприяло зміцненню правових та демократичних основ суспільства.