(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті йдеться про постання світських навчальних закладів у Полтаві. Запровадження училища в місті відбулося з певним запізненням лише 1799 р. через непевності в адміністративному підпорядкуванні. Однак саме виникнення навчальних закладів супроводжувалося низкою проблем: небажанням місцевим шляхетством фінансувати благодійні освітні установи, браком коштів та будівель, відсутністю дієвого керівництва навчальними інституціями. Ситуацію з навчальними закладами вдалося стабілізувати лише на 1806 р. з новим керівництвом та потребою відкриття Полтавської гімназії.