(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті визначено економічні орієнтири правобережної шляхти – провідної заможної версти Наддніпрянської України – в умовах розвитку ринкових відносин (40–80-ті рр. ХІХ ст.). З‟ясовано, що після анексії Російською імперією українських територій унаслідок третього поділу Речі Посполитої середня й заможна польська шляхта зберегла свій політичний й економічний вплив і значні земельні володіння. Саме тому формування й розвиток капіталістичних відносин у ХІХ ст. і модернізація економіки та запровадження технічних досягнень в аграрному секторі пов‟язано якраз із діяльністю польської магнатерії, котра була тією соціально-економічною силою, що визначала прогрес промислового виробництва, відігравала значну роль у розвитку мережі різних форм внутрішньої й зовнішньої торгівлі.