(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджено протистояння радянської та української національної ідентичності протягом 60–70-х рр. ХХ ст., розкрито сутність, процес створення та штучне запровадження в життя українців нової радянської обрядовості, яка стала зручним інструментом для пропаганди комуністичної ідеології в УРСР, позбавлення історичної пам‟яті та гальмування національної самобутності українського народу, викорінення традиційних засад національної культури. Охарактеризовано докорінні зміни в державній політиці у сфері релігії, відображено трансформацію релігійних ритуалів в атеїстичні, показано позицію представників титульної нації України щодо релігійних переслідувань з боку комуністичної влади, подано оцінку ролі церкви в культурно-духовному житті українців, утвердженні їхнього національного менталітету та збереженні споконвічних українських цінностей, звичаїв, традицій та віри.