(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті проаналізовано щоденники, спогади та листування Є.Чикаленка з громадськими діячами протягом 1914–1917 років. Особливу увагу приділено становищу українського селянства за часів Першої світової війни. Автор неодноразово наголошував на погіршенні економічної ситуації на селі, відзначав зміну настроїв серед землеробів, їхню апатію до господарювання. Є.Чикаленко вказував, що війна принесла в село дезорганізацію і анархію, падіння моралі, саме це стало однією з причин подальших кривавих революційних подій.