(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Автором досліджено документи фондів Центрального Державного історичного архіву у м. Києві та Державних архівів Київської, Житомирської, Вінницької та Хмельницької областей. Використані джерела дозволили з‟ясувати особливості соціально-економічного розвитку трьох українських губерній (Подільської, Київської, Волинської). Цей регіон відрізнявся від губерній Лівобережжя та Півдня України, як історією свого попереднього розвитку, так і географічно-кліматичними умовами, національним та соціальним складом населення, рівнем економічного розвитку та політичними процесами, які відбувалися на його теренах. Усі ці фактори зумовили особливості аграрних відносин та політикоправового регулювання економічної діяльності. Встановлено, що у досліджуваних губерніях провідну роль в інтенсифікації та нарощуванні виробництва у другій половині XIX – на початку XX ст. займали сільські підприємці – поміщики, купці, заможні селяни, чисельність яких зростала. Найбільш доцільним і вигідним було вирощування і переробка зернових культур, цукрових буряків, картоплі і хмелю.