(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті досліджено традиційне українське житло Чернігово-Сіверського Полісся ХІХ – початку ХХ ст. Розглянуто еволюцію конструктивних особливостей житла регіону від середньовіччя до початку ХХ ст. Проаналізовано побутування на досліджуваній території реліктової форми житла “курної хати” та її перехідного типу, які зберігалася подекуди ще в першій половині ХХ ст. Простежено розвиток житла від найпростішого однокамерного до багатокамерного приміщення. Розглянуто особливості екстер‟єру та інтер‟єру житла. Наведено традиції та обряді пов‟язані з оселею.