(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті висвітлюються злочини, вчинені комуністичною верхівкою Чехословаччини на зламі 40-х – 50-х рр. ХХ ст. проти осіб, які представляли різноманітні верстви чехословацького суспільства. Аналізуються причини і наслідки масових репресій, вплив міжнародного чинника на політичні процеси у ЧСР, котрі супроводжували становлення тоталітарного режиму у державі. Досліджується залежність діяльності комуністичного уряду Чехословаччині від політики Москви, а саме формування інституту радянських радників у ЧСР, розбудова чехословацької армії за зразком СРСР і проведення масових “чисток” серед військових, а також репресії проти духовенства, які стали наслідком втілення комуністичної ідеології в суспільстві.