(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті проаналізовано основні напрямки діяльності З. Бжезінського на посаді Радника президента США з національної безпеки. Розкрито його роль у формуванні зовнішньої політики адміністрації Джиммі Картера. Особлива увага приділена пропозиціям З. Бжезінського щодо співробітництва з Китаєм та втягування Радянського Союзу у довготривалий військовий конфлікт в Афганістані. Розглядається його внесок у підтримку антирадянських рухів у Польщі та заходи, спрямовані на вирішення іранської кризи 1979 р. Визначено основні досягнення політика на цій посаді.