(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті висвітлено маловідомі сторінки наукової біографії Віктора Петрова (В. Домонтовича) в умовах ідейно-організаційних перетворень радянської історичної науки 1930-х років. Розглянуто основні напрями його наукової та науково-організаційної діяльності в Інституті історії матеріальної культури ВУАН (з 1938 р.– Інститут археології АН УРСР). Проаналізовано доробок вченого в галузі історії первісності, підкреслено їх міждисциплінарний характер. Показано вплив марксистської методології на дослідження В. Петровим родового ладу та ранньосередньовічної історії Східної Європи, вогнезрубного землеробства, духовної культури, ідеології та мислення родового суспільства, етногенезу слов‟ян. В. Петров зробив вагомий внесок в дослідження пам‟яток трипільської, зарубинецької та черняхівської археологічних культур.