(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті розглядаються історіографічні оцінки значення махновського руху. Аналізується радянська історіографія,а також внесок зарубіжних дослідників в історіографію даної проблеми. Висвітлюються пріоритетні теми для досліджень радянських та емігрантських науковців. Підкреслюється слабкість аргументації західної історіографії, викликана недостатньою джерельною базою, в той час, коли радянські історики мали змогу залучити до наукового обігу численні історичні джерела. На прикладі наукових праць доводиться, що повстанський рух під проводом Нестора Махна висвітлювався в історичній літературі радянського періоду упереджено та мав спотворений характер, що пов‟язано було з пануючою ідеологією.