(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Вітчизняна палеозоологічна наука як важлива галузь біологічного знання, формувалася працею багатьох вітчизняних вчених. Сьогодні ми постійно згадуємо імена: В.О. Ковалевського, О.О. Борисяка, І.Г. Підоплічка, В.О. Топачевського, Л.І. Рековця – вчених, які зробили вагомий внесок у розвиток цієї науки. Палеозоолог Марія Василівна Павлова (1854-1938) – це ціла епоха в розвитку палеозоологічної науки, адже вона – видатний вчений, її організатор, популяризатор і пропагандист. Її наукові праці стали вагомим внеском у науку про історію розвитку органічного світу і швидко висунули її до когорти видатних палеонтологів-еволюціоністів. Основні праці Марії Василівни присвячені вивченню історії копитних (коней, носорогів, різних парнокопитних і хоботних). Нею описані численні залишки викопних ссавців, які були зібрані на території колишнього СРСР і України, в тому числі. У статті висвітлюється ранній період життя та діяльності М.В. Павлової, показано як формувався її науковий світогляд.