(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті висвітлюється внесок видатних вітчизняних інженерів-конструкторів та вчених в розвиток вітчизняного паровозобудування. Показана історія створення основних типів паровозів, які експлуатувалися на території України та в Російській імперії. Висвітлено причини створення нових типів паровозів, а також модернізація вже існуючих. Проаналізовано діяльність вітчизняних інженерів в галузі паровозобудування. Висвітлені основні напрямки паровозобудування в Російській імперії. Дана характеристика основних етапів розвитку вітчизняного паровозобудування. У статті дана оцінка науковим роботам відомим вченим та інженерам, які працювали в галузі паровозобудування, а також проаналізовано та висвітлено, що крім позитивних моментів при створенні більш потужних паровозів було багато й недоліків, які були виявленні вже при експлуатації нових типів паровозів на залізницях Російської імперії.