(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проаналізований архів боргових розписок, виконаних на дерев‟яних навощених дощечках, знайдений під час розкопок італійського міста Помпеї у 1875 році, який отримав у науці назву “Архів банкіра Юкунда”. Усього в архіві міститься 153 документи, датовані 27-63 роками. Частина архіву (док. 1-137) – це розписки в отриманні грошей, які були надані Юкунду, чи його родичам, за товар придбаний ними на аукціонах. Інша частина (док. 138-153) – це розписки колоністів помпеянської колонії ветеранів Венерії Корнелії в отриманні грошей від Юкунда за оренду різних об‟єктів що належали колонії. У статті частина документів архіву перекладена, частина дана у переказі.