(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті висвітлюється загострення чесько-німецьких відносин, пов‟язане із розпадом АвстроУгорської імперії та виникненням Чехословацької республіки у 1918 р. З‟ясовано позиції чеських та німецьких репрезентантів щодо кордонів останньої та статусу чесько-німецького прикордоння, а також розв‟язання проблеми, як у зовнішньополітичному контексті, так і внутрішньополітичними засобами. Проаналізовано утворення німцями автономних провінцій та їх доля, а також позиція чеських політиків в питанні співіснування двох народів в одній державі.