(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті наведено основні відомості про трипільське населення кінця етапу С І - початку С ІІ (фаза С І/С ІІ) Київського Подніпров‟я, що відоме за матеріалами поселень лукашівської локальної групи. Розглядаються питання залежності топографічного розташування поселень від землеробськоскотарського направлення господарства. Подано інформацію про кліматичні умови, склад стада і культурні рослини, що культивувалися пізньотрипільським населенням. Охарактеризовано зміни в житлобудівній і керамічній традиціях.