(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
На основі даних метричних книг, посімейних списків та ревізій було визначено демографічні показники колонії Фрейденталь. Актуальність вивчення демографічних показників лютеранських колоній Південної України пояснюється можливою відмінністю умов життя лютеран у регіоні. Автор приходить до висновку, що у ХІХ ст. в колонії прослідковувалися зміни у тривалості життя та сумарному коефіцієнті народжуваності, а також тривалості репродуктивного періоду у жінок. Рівень народжуваності та смертності був нижчим, ніж в інших зафіксованих випадках. Наявність суттєвих відмінностей у демографічних показниках розглянутих лютеранських колоній вказує на необхідність розширення знань про демографічні дані інших колоній регіону.