(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті вивчається система забезпечення письмовим приладдям діловодної частини Єлисаветградського міського управління упродовж 1871 – 1917 рр. Канцелярське приладдя закуплялося в торгівельних фірм та представництв, а папір та бланки – тільки у місцевих типографіях. На 1912 р. у міському управлінні використовувалися олівці фірми A.W. Faber № 2. 1907 р. вводиться посада машиністки й на 1915 р. у міській діловдній частині використовувалося не менше 2-х друкарських машинок Ундервуд моделі № 3. Основну частину канцелярських засобів складав папір різних типів - від промокального тонкого й товстого до письмового. Упродовж 1870–1880-х рр. відмічаємо перевагу паперової продукції з підприємств Калузької, Ярославської, Володимирської, Московської губерній, З кінця 1880-х рр. провідні позиції починає займати продукція Дидятківської паперової фабрики (Київська губернія) та білоруської Добруської компанії Ф. П. Паскевича.