(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглядається вагомий науковий внесок талановитого інженера-суднобудівника В.П. Костенка у розробку теорії корабля та зокрема в теорію непотоплюваності корабля з практичним використанням її на практиці в бойових умовах Цусімського бою, сучасних наукових методів проектування суден та суднобудування в Російській імперії та в Радянському Союзі. Надається докладний аналіз наукового доробку видатного інженера-суднобудівника та інженера, розробника проектів суднобудівних заводів, талановитого публіциста та автора унікальних спогадів про перехід другої Тихоокеанської ескадри на Далекій Схід та Цусімський бій. Також розглядається його революційна діяльність та робота в м. Миколаєві спочатку як начальника технічної контори по суднобудуванню та головного корабельного інженера заводу “Наваль”, а потім як Міського Голови Миколаєва.