(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
На прикладі селянських господарств Донбасу досліджується питання використання українським селянством нелегітимних засобів вирішення проблем на селі в роки нової економічної політики. Незважаючи на залучені ринкові механізми, реформи більшовицького керівництва в аграрній сфері були половинчастими та обмеженими, тому створювали багато перешкод на шляху розвитку селянських господарств. Оскільки приватновласницькі інтереси селян винищити було неможливо, вони, не дивлячись ні на що, задовольнялися різними шляхами, формуючи при цьому тіньові ринки та пов’язану з ними корупцію. До підкупу, хабарництва, як засобів вирішення певної справи на свою користь, вдавалися частіше заможні селяни, нерідко середняки, а також частина бідноти. У свою чергу, представники влади, зловживаючи службовим становищем та отримуючи від селян “подяку”, позитивно вирішували питання.