(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
На основі свідчень остарбайтерів та документів Державного архіву Чернігівської області в статті узагальнено статистичні дані щодо вивезення населення з Чернігівської області на примусові роботи до Німеччини, показано роль старост сіл та поліцаїв у здійсненні переселення. У роботі також висвітлено умови перевезення громадян, їх роботи та проживання робітників на чужині. Значну увагу в статті приділено висвітленню процесу повернення репатріантів додому та проаналізовано роботу органів МВС та КДБ з ними у фільтраційних таборах закордонном та на Україні.