(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглядається уплив інтелектуального чинника на процес еволюції демократичних настроїв у чехословацькому суспільстві в кінці 50-х початку 60-х років ХХ ст. Аналізуються умови, що уможливили виникнення демократичних настроїв, а саме вплив ідей ХХ з’їзду КПРС та сприйняття його рішень в Чехословаччині, етапи їхнього розвитку внесок в цей процес чехословацької соціології. А також роль у процесі поширення демократичних поглядів ідейного протистояння чехословацьких письменників та влади. Еволюція цього протистояння на ІІ та ІІІ з’їздах Спілки письменників Чехословаччини.