(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проаналізовано політику Російської імперії в Центрально-Східні Європі в останній третині XVІІІ ст. з точки зору її геополітичних планів виходу до Чорного моря та анексії Криму. Основну увагу приділено дипломатичній підготовці проголошення незалежності Кримського ханства 1772 року та реакції на це Османської імперії і провідних європейських країн. Прослідковано зв‟язок зовнішньополітичних (воєнних та дипломатичних) акцій Росії на південному напрямку з подіями в Польщі. Показано наявність розбіжностей у вищому керівництві Російської імперії щодо зовнішньополітичної стратегії щодо Османської імперії та Кримського ханства. Існування формально незалежного Кримського ханства із збереженням його міжнародної правосуб‟єктності протягом 1772-1783 років в цілому можна вважати тактичною та тимчасовою стадією в загальному процесі опанування Росією Північного Причорномор‟я. Хоча проголошення незалежності Криму 1772 року було добре підготовлене, Російська імперія змушена була докладати ще багато зусиль по її міжнародному визнанню.