(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті висвітлено роль членів Київського, Харківського та Новоросійського природничих товариств у міжнародних наукових зв‟язках у другій половині ХІХ- початку ХХ ст. На основі аналізу законодавчих документів, архівних матеріалів, загальної педагогічної та природничої періодики розглянуто планування, види, джерела фінансування, спрямованість освітніх закордонних подорожей науковцівприродознавців досліджуваного періоду в Російській імперії. Особливу увагу приділено відрядженням київських, харківських та новоросійських учених до зарубіжних науково-освітніх центрів. Автором проаналізовано особливості організації освітніх закордонних подорожей членів природничих товариств, приділено увагу матеріальному забезпеченню закордонних відряджень.