(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Проаналізовано викладацьку та наукову діяльність відомого українського історика, класичного філолога та антикознавця Федора Герасимовича Міщенка в роки його викладання в Імператорському університеті Святого Володимира (1872-1884 рр.). На основі архівних документів розглянуто його внесок в розвиток антикознавства в університеті. Встановлено основні проблеми, які розкривав Міщенко в своїх лекціях. Проаналізовано наукову спадщину доцента у зазначений період та охарактеризовано основі групи його наукових досліджень. Також приділено увагу завершенню педагогічної діяльності професора в Університеті Св. Володимира та охарактеризовано комплекс причин, які призвели до звільнення його зі служби в 1884 році.