(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проаналізовано комплекс наративних джерел, які стосуються різних напрямів життєдіяльності Херсонсько-Таврійського архієпископа Гавриїла (Розанова). Вони представлені спогадами сучасників та епістолярною спадщиною архієрея. З‟ясовано, що ця група документів дає можливість простежити деякі аспекти його церковної, науково-історичної та просвітницької роботи. Зазначено, що діяльність Гавриїла (Розанова) була націлена на розбудову православної церкви, розвиток духовної освіти та історичної науки. Наслідком активної евристичної, археографічної та науково-дослідницької діяльності архієпископа стало видання низки праць з церковної та світської історії Південної України.