(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
В статті здійснено спробу комплексного аналізу тенденцій розвитку досліджень з української історії в кінці XVIII – першій половині ХІХ ст. на теренах Київщини. Виокремлено ключові фактори та закономірності в цьому процесі та простежено їхній вплив на якісні зміни у ході перетворення знань з української історії на національну історичну науку. З‟ясовано, що якісно нова стадія досліджень з історії України розпочалася після відкриття 1834 р. університету св. Володимира у Києві. Особливе місце приділено українознавчим студіям М. Максимовича, дослідницький шлях якого склав важливу епоху в становленні історичної науки.