(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті розглянуто історію виникнення та тенденції розвитку фотографії в Україні у 1839 р. – І пол. ХХ ст. Центром розвитку фотохімії, фотооптики та наукової фотографії в Україні за часів Російської імперії був фотографічний відділ Імператорського Російського Технічного товариства (ІРТТ). У кінці 20-х і початку 30-х рр. у СРСР було розпочато створення вітчизняної хіміко-фотографічної промисловості. У зв‟язку з цим засновано ряд наукових інститутів та вищих навчальних закладів, призначення яких полягало у створенні наукової бази для розвитку фотографічної промисловості. 1926 року було відкрито Одеський науково-дослідний інститут фізики, який став провідним центром в Україні у галузі наукової фотографії.