(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Зроблено історико-науковий аналіз становлення та розвитку досліджень іоносфери в світі в першій половині ХХ ст. Розглянуто передісторію знань про іоносферу, показано розвиток радіозв‟язку та теорії поширення радіохвиль на початку ХХ ст., та розкрито вплив радіо на започаткування наукових досліджень іоносфери. Здійснено узагальнення фактів і подій, розроблено та обґрунтовано періодизацію іоносферних досліджень у вказаний відрізок часу і надано характеристику періодів. Приділено увагу розвитку іоносферних досліджень в Україні.