(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена історико-науковому аналізу розвитку наукових досліджень такого напряму залізничної науки як організація вантажної роботи залізниць. Організація вантажної роботи залізниць сформувалася як окремий напрям залізничної науки лише за роки радянської влади. У термінології дореволюційного транспорту не існувало навіть самого поняття «вантажна робота», а увесь комплекс питань експлуатації залізниць ділився на два розділи – «технічну» і «комерційну» експлуатацію. Вантажні операції на залізницях царської Росії здійснювалися, як правило, вручну, відправлення вантажів регулювалося записами в станційних «книгах черг», а уся система вантажних перевезень відображала примітивний рівень експлуатації залізниць. Проте зусилля передових учених і інженерів на той час були спрямовані на подолання технічного і організаційного відставання в організації вантажної роботи залізниць.