(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проаналізовано науковий доробок українських та зарубіжних етнологів, які вивчали рибальство України в 20-х рр. ХХ ст. – на початку ХХІ ст. Визначено коло проблем, що їх вивчали дослідники. Встановлено, що перевагу віддавали дослідженню будови та способів застосування знарядь лову. Менше звертали увагу на громадські відносини, юридичні та екологічні питання, звичаї, вірування, знання рибалок про риб та водойм. Ця тенденція, яка виникла в ХІХ ст. продовжує існувати й на початку ХХІ ст. З‟ясовано, що в середині ХХ ст. етнологи почали вивчати й споживацьке рибальство, а на спортивне рибальство, яке активно почало розвиватись у цей час, не звертали увагу. Саме тому сучасні етнологи повинні досліджувати спортивне рибальство в Україні. На початку ХХІ ст. вивченню рибальства почали приділяти більшу увагу. Однак сучасні науковці переважно зосереджуються на дослідженні окремих територіальних одиниць, серед яких перевага надається зокрема Поліссю.