(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджено роль репресій у здійсненні хлібозаготівельних кампаній 1927-1929 рр. в українському селі. На основі аналізу архівних документів, що вперше вводяться до наукового обігу, визначаються особливості, механізми, цілі карально-репресивних заходів влади. Показано, що протягом заготівельних кампаній 1927–1929 рр. репресії проти селян застосовувалися комплексно – разом по лінії надзвичайних органів (ДПУ), органів юстиції й радянських органів. Доведено, що в 1927- 1929 рр. репресії перетворилися на основний інструмент забезпечення виконання державних хлібозаготівельних планів.