(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті проведено аналіз праць істориків другої половини ХІХ – початку ХХ ст., які розглядали науковий доробок дослідників кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. у контексті студіювання останніми проблематики історії України. Висвітлено творчу та наукову спадщину знакових постатей українського національного руху досліджуваного періоду. Здійснено періодизацію цього періоду та відповідно окреслено наступні два етапи: 1) друга половина – кінець ХІХ ст.; 2) 90-і роки ХІХ ст. – початок ХХ ст. Встановлено, що спорадичні історіографічні розвідки, які торкались окресленої проблематики, на початок ХХ ст. поступово перетворювалися на самостійну галузь дослідження.