(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті аналізується інститут полісу в історичній ретроспективі. Особливу увагу приділено полісу в контексті інституціонального розвитку держави та процесів рецепції. Визначено напрями розвитку феномену полісу в різні історичні епохи як надбання історико-культурної спадщини. Розкривається сутність поняття поліс – як феномена тогочасного античного суспільства і його політикодипломатичне значення для європейського сьогодення. Проаналізовано основні сутнісні характеристики полісу, його інституційної структури й функцій, як грецької громадянської общини. Феномен полісу як соціально-політичного утворення полягав в тому, що вперше світ людини винайшов інституційний механізм єдності на засадах публічності.