(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена аналізу ролі земств у розвитку церковнопарафіяльних шкіл у лівобережних українських губерніях наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Акцентовано увагу на тому, що земства матеріально підтримували церковнопарафіяльні школи, незважаючи на конкуренцію між ними. Ця, навіть украй обмежена фінансова підтримка, місцевими земствами, все ж відігравала вагому роль у діяльності церковних шкіл. Земства сприяли українізації церковнопарафіяльних шкіл, переході на викладання в них рідною мовою.