(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена питанню функціонування аспірантури у Харківському хіміко-технологічному інституті (ХХТІ) протягом 1930–1949 рр. У досліджуваний період аспірантське навчання змінилося від підготовки викладача до науковця. Встановлено, що завдяки роботі аспірантури було вирішено кадрове питання у ХХТІ, а також підготовлено науковців у галузі хімії та хімічної технології для науково-дослідних установ та підприємств України. У ХХТІ були створені інституціональні форми підготовки науково-педагогічних та наукових кадрів, які становили завершений комплекс від навчання в аспірантурі до розгляду дисертаційної роботи у Вченій раді.