(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті досліджується кадровий потенціал установ НАН соціогуманітрного профілю вітчизняної науки (1990-2010 рр.). Визначається кількість осіб, які забезпечують функціонування закладів НАН України соціогуманітарного напрямку та вікова структура кадрів. Розглядається вплив погіршеного матеріального забезпечення академічних установ з боку держави на скорочення кількості науковців соціогуманітарного профілю в Україні та зниження якості здійснюваних ними досліджень. Розглядається формування нового покоління дослідників, для яких характерне володіння мовами та користування сучасними засобами наукової комунікації. Досліджуються як позитивні, так і негативні моменти процесу інтеграції національної системи підготовки і атестації наукових кадрів до західноєвропейської та результати її функціонування на практиці.