(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті аналізується мовна ситуація на території генерального округу Житомир в другій половині 1941 – на початку 1944 рр. Визначено, що в період адміністрації вермахту в регіоні з ініціативи членів та прихильників визвольного руху, які тимчасово перебували у складі місцевих органів влади, розпочалася широка українізація. Підтримка німецькою цивільною владою української мови як противаги російській зумовлювалася ідеологічно-політичним підходом для протистояння усьому російському. Через ряд причин, у тому числі репресії німців проти націоналістів, із кінця 1941 – початку 1942 рр. відбулося поступове витіснення української мови російською.